image/svg+xml

Domowa hodowla kiełków - krok po kroku

01-05-2024 07:28

Kiełki są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, dlatego warto dodawać je do swoich potraw. Z nami przekonasz się, że domowa hodowla kiełków to nic trudnego :)

Domowa hodowla kiełków - krok po kroku
Kiełki różnego rodzaju są produktem, który powinien na co dzień wzbogacać nasze posiłki. Możemy dodać je do sałatek, kanapek, obiadów czy tortilli (znajdą się też tacy, którzy lubią po prostu podjadać kiełki) :)
Jeśli myślisz, że kiełki najlepiej kupić w sklepie, bo ich hodowla wymaga specjalnego sprzetu i nie jest łatwa, to mamy dla Ciebie świetną informację! Otóż, hodowla kiełków jest banalnie prosta i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu (około 6 minut dziennie). Ponadto, w hodowlę kiełków warto zaangażować dzieci. Widoczne z dnia na dzień postępy w rozwoju kiełków na pewno spodobają się najmłodszym i zachęcą ich do jedzenie warzyw.
Kiełki można wyhodować w domu na dwa sposoby. Jeden z nich wymga od nas zakupienia specjalnego urządzenia jakim jest kiełkownica, natomiast drugi sposób nie wymaga od nas żadnych specjalnych sprzętów. Będziemy potrzebować jedynie szklanego słoika, który pewnie masz w domu :)
Do domowej hodowli kiełków w słoiku będziesz potrzebować:
1. Wyparzonego słoika.
2. Gazy bądź kawałek czystej ściereczki.
3. Gumki recepturki bądź kawałek sznurka.
4. Nasion na kiełki - w naszym przypadku są to kiełki rzodkiewki (20 g).


✅ Dzień 1
Do wyparzonego słoika wsypujemy nasiona. Następnie zalewamy je przegotowaną wodą (temperatura pokojowa). Słoik przykrywamy gazą i obwiązujemy sznureczkiem tak, aby gaza nie spadała. Następnie słoik odstawiamy w ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce na 8-12 godzin (można zacząć hodowlę wieczorem i zostawić nasiona w wodzie na całą noc). Dzięki temu zabiegowi proces kiełkowania będzie zachodził znacznie szybciej.
✅ Dzień 2
Kolejnego dnia należy odlać wodę ze słoika. Następnie nasiona przepłukujemy wodą. Słoik ustawimy do góry dnem pod kątem, w taki sposób, aby woda mogła spokojnie spływać. Nasiona należy płukać w taki spoób około 2-3 razy na dobę.

✅ Dzień 3
Trzyciego dnia postępujemy dokładnie tak samo jak dnia drugiego (płukamy nasiona 2-3 razy na dobę i odstawiamy słoik do góry dnem, aby odsączać wodę. Możemy zauważyć, że nasiona zaczeły już dość mocno kiełkować.
✅ Dzień 4
Czwartego dnia nasze kiełki powinny osiągnąć długość około 3-4 cm. W tym momencie kiełki nadają się już do spożycia. Należy je dokładnie wypłukać i osuszyć.
W celu otrzymania większej ilości kiełków hodowlę możemy prowadzić przez kolejny dzień (tak jak w naszym przypadku).

✅ Dzień 5
To ostatni dzień naszej hodowli. Kiełki mają długość około 5-6 cm, jak widzimy na zdjęciu poniżej ledwo mieszczą się już w naszym słoiku. Kiełki przesypujemy na sitko, dokładnie płuczemy i osuszamy.
Finalnie z 20 g suchych nasion otrzymaliśmy 135 g pysznych i zdrowych kiełków rzodkiewki. Koszt paczuszki nasion to około 2,3 - 2,5 zł.
Kupując kiełki w sklepie zapłacimy od 3,5 do 4 zł za 50 g gotowego produktu. Za 135 g w sklepie musielibyśmy zapłacić około 10 zł.
Hodowla kiełków nie tylko sprawi nam przyjemność, ale także pozwoli w tani sposób urozmaicić i odżywić naszą dietę.

Wielkość i objętość kiełków będzie ściśle zależała od rodzaju kiełków jakie chcemy hodować.

autor: mgr Paula Ćwiek

Rejestracja telefoniczna w godz. 9.00-18.00 pod numerem:

+48 727 - 932 - 978

Skontaktuj się!

Z chęcią odpowiemy na Twoje wszystkie pytania!