Dyniowe kopytka na słodko
23-11-2024 08:01
Jesień to czas, w którym zdecydowanie na naszych stołach króluje dynia. W związku z tym przychodzimy do Was z bardzo prostym, ale za to jakim pysznym pomysłem na danie, w którym możecie wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Dynia swój kolor zawdzięcza beta-karotenowi, czyli pomarańczowemu barwnikowi roślinnemu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Natomiast pestki dyni są doskonałym źródłem cynku, który bierze udział w powstawaniu wielu hormonów, w tym hormonów płciowych.
Dyniowe kopytka na słodko
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
✅ Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 400 g obranej dyni (u nas hokkaido)
- 1 jajko
- sól do smaku
- 1 szklanka (około 130 g) mąki orkiszowej
- 250 g twarogu wędzonego
- 4 łyżki oleju z pestek dyni
- 40 g pestek dyni
- 20 g ksylitolu, erytrytolu bądź ewentualnie brązowego cukru
✅ Przygotowanie:
Ziemniaki i dynię obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzamy i studzimy. Całość przeciskamy przez specjalną praskę bądź dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy jedno jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Następnie zaczynamy po woli dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Ciasto na kopytka powinno być lekko luźne, aby kluseczki po ugotowaniu nie były zbyt twarde. Z tego względu mąkę dodajemy stopniowo do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (my dodaliśmy około szklanki mąki). Gotowe ciasto dzielimy na 5-6 części i rolujemy wałeczki, podsypując stolnicę mąką. Wałeczki kroimy pod kątem 45 stopni ostrym nożem. Gotowe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch, a następnie wyławiamy je łyżką cedzakową.
Pamiętajcie, nie wrzucajcie wszystkich kluseczek na raz do gotującej się wody! Róbcie to partiami, aby zbytnio nie obniżyć temperatury wody!
Gotowe kopytka należy wyłożyć na talerz, posypać wędzonym twarogiem i pestkami dyni. Całość polewamy olejem z pestek dyni (tłoczony na zimno i posypujemy ksylitolem, erytrytolem bądź brązowym cukrem.
I gotowe! Zajadajcie, smacznego.
Jak z pewnością zauważyliście na grafice, potrawa ta jest bogata w CYNK, który wchodzi w skład ponad 300 enzymów, a także jest niezbędny do produkcji wielu hormonów w naszym organizmie. Ponadto, cynk jest pierwiastkiem, który wspiera płodność zarówno u Pań, jak i u Panów!
✅ 1 porcja zawiera:
- 491 kcal
- 19 g tłuszczy
- 61 g węglowodanów
- 22 g białka
- 6,5 g błonnika
- 2,3 mg cynku
- 144 mg wapnia