Kilka słów o profilaktyce nowotworu piersi
31-01-2025 09:07
Październik jest miesiącem, w którym szczególną uwagę przywiązuje się do profilaktyki nowotworów piersi. W naszym wpisie poruszamy temat odpowiedniego wsparcia żywieniowego oraz czynników zwiększających ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu.
Kilka słów o profilaktyce nowotworu piersi
Zważając na to, że rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym diagnozowanym u kobiet, a liczba zachorowań stale wzrasta, uznaliśmy, że warto napisać o żywieniowych i pozażywieniowych czynnikach ryzyka i dać Wam kilka wskazówek jak poprowadzić swoją dietę, żeby była zdrowsza :)
Czynniki ryzyka nowotworu piersi:
- wiek (nowotwór najczęściej diagnozowany jest u pacjentek w wieku 50-75 lat, natomiast już po 35 roku życia wzrasta ryzyko zachorowania),
- przyjmowanie leków hormonalnych (antykoncepcja, hormonalna terapia zastępcza),
- czynniki genetyczne (mutacja w genie BRCA 1 i /lub BRCA)
- zachorowanie w rodzinie (gdy u mamy, siostry lub babci zdiagnozowano nowotwór piersi lub jajnika),
- zaburzenia hormonalne
- otyłość (zwłaszcza w przypadku kobiet po menopauzie). U kobiet z wysokim BMI, rozpoznane guzy charakteryzowały się większymi rozmiarami oraz zdecydowanie częściej występowały u nich przerzuty do węzłów chłonnych
- nieodpowiednia dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce i używki (alkohol, papierosy). Codzienne spożycie 120 g mięsa czerwonego zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi o 20%.
Piśmiennictwo:
- Neuhouser M.LOverweight, Obesity, and Postmenopausal Invasive Breast Cancer Risk. JAMA Oncol. 2015;1(5):611-621.
- Malczyk E., Majkrzak Ż.: Żywieniowe czynniki rozwoju raka piersi. Probl Hig Epidemiol. 2015; 96(1):67-76.
- Zalega J., Szostak-Węgierek D., Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część III. Diety o właściwościach przeciwnowotworowych, 2013; 94(1), 59-70.