Pikantna zupa krem z pomidorów z mozzarellą i grzankami
03-12-2024 05:16
Nie masz pomysłu na obiad, a może chcesz rozgrzać się po wieczornym spacerze? 🔥 Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny pomysł na szybki, rozgrzewający i przede wszystkim pyszny posiłek 😋
Pikantna zupa krem z pomidorów z mozzarellą i grzankami
Składniki na 2 porcje:
- wywar warzywny
- passata pomidorowa 400 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (pomiń, jeśli nie lubisz pikantnych potraw)
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 ziemniaki
- 1 mozzarella
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
- świeża bazylia
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- sos sojowy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- przyprawy: sól, pieprz, togarashi lub chili, suszone oregano
Przygotowanie:
1. Przygotuj wywar warzywny.
2. Do wywaru dodaj umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
3. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną paprykę chili i paprykę czerwoną. Smaż około 5 minut.
4. Do podsmażonej papryki dodaj passatę pomidorową.
5. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj podsmażone na maśle pomidory i paprykę.
6. Ząbki czosnku rozgnieć i dodaj do gotującej się zupy.
7. Całość dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, oregano i przyprawą togarashi.
8. Dokładnie wymieszaj. Gotuj około 15 minut.
9. Dodaj posiekane listki bazylii, a następnie dokładnie zblenduj zupę.
10. Kromki chleba pokrój w kostkę i podpraż na suchej patelni.
11. Mozzarellę pokrój w paski lub kostkę.
12. Gotowy krem przelej do miseczki, na środku ułóż mozzarellę i dodaj grzanki. Całość można posypać szczypiorkiem.
Smacznego 😍