image/svg+xml

Poznaj właściwości jagody kamczackiej + przepis na koktajl

01-05-2024 10:30

Sezon na jagodę kamczacką w pełni, poznaj jej prozdrowotne właściwości i wypróbuj naszego przepisu na koktajl.

Poznaj właściwości jagody kamczackiej + przepis na koktajl
Czerwiec i lipiec to miesiące, w którym przypada pełnia owocowania jagody kamczackiej. Z roku na rok popularność tej rośliny rośnie. Oczywiście nie jest to nic złego, a wręcz należałoby w pełni korzystać z sezonu na jej owoce. Jakie wykazują właściwości? Czy warto wprowadzić je do swojej diety? Jakie są pomysły na wykorzystanie owoców jagody kamczackiej?
  • Jagoda kamczacka nazywana bywa wiciokrzewem sinym, suchodrzewem sinym lub borówką kamczacką.
  • Jej wysoki potencjał prozdrowotny wynika z zawartości w owocach licznych fitozwiązków, wśród których na uwagę zasługują związki fenolowe. W owocach wiciokrzewu wyodrębniono m.in. kwas chlorogenowy, kawowy czy ferulowy. Antocyjany zawarte w jagodzie kamczackiej mogą pozytywnie wpływać na profil lipidowy czy poprawę wzroku.
  • Dzięki zawartości licznych związków przeciwutleniających owoce jagody kamczackiej mogą wykazywać właściwości antynowotworowe → neutralizacja nadmiaru wolnych rodników tlenowych, w tym tlenu singletowego czy anionorodnika ponadtlenkowego, których zwiększona produkcja w komórce, zwłaszcza w stanach niedotlenienia, niedokrwienia czy zaburzenia metabolizmu mogą prowadzić do zaburzenia struktur komórkowych. Skutkami działania wolnych rodników na lipidy, białka czy DNA mogą być: rozwój stanu zapalnego, uszkodzenie narządów oraz powstawanie nowotworów [1].
  • Związki zawarte w jagodzie kamczackiej wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz ochraniające wątrobę [2].

Pomysły na wykorzystanie owoców jagody kamczackiej

Owoce można spożywać w stanie surowym. Dobrze komponują się w koktajlach lub smoothie. Ponadto można wyprodukować z nich dżemy, nalewki, soki, susz, mrożonki.

Koktajl z jagodą kamczacką

Truskawki - 120 g
Banan - 60 g
Jagoda kamczacka - 50 g
Nasiona słonecznika - 5 g
Mleko lub napój roślinny wzbogacany wapniem - 200 ml
Przygotowanie: Owoce umyć i wszystkie składniki zmiksować.
Wskazówka: Jeśli chcecie, aby Wasz koktajl był chłodzący polecamy użyć owoców prosto z lodówki lub na 30 min. przed miksowaniem składników, włożyć je do zamrażarki.

Piśmiennictwo:
  1. Skrzycki M., Czeczot H. 2005. Rola dysmutazy ponadtlenkowej w powstawaniu nowotworów. Postępy Nauk Medycznych, 4 s. 7-15.
  2. Szot I., Lipa T., Sosnowska B., Jagoda kamczacka - właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania. 2014. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4(95), s. 18-29.

Rejestracja telefoniczna w godz. 9.00-18.00 pod numerem:

+48 727 - 932 - 978

Skontaktuj się!

Z chęcią odpowiemy na Twoje wszystkie pytania!