Przepis na domowe pełnoziarniste bułeczki
21-11-2024 06:58
Był już przepis na domowy chleb na zakwasie więc przyszedł czas na pyszne domowe pełnoziarniste bułeczki. Przygotujesz je zdecydowanie szybciej niż czasochłonny chleb. Uwaga, jeśli spróbujesz raz będziesz je piec kilka razy w tygodniu.
Przepis na domowe pełnoziarniste bułeczki
Wstajesz rano, chcesz zrobić śniadanie i okazuje się, że w domu nie ma żadnego pieczywa? Z tym przepisem nie będziesz się już więcej zastanawiać co zrobić w tej sytuacji :)
Składniki na 10 bułek:
- zaczyn: mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 (łyżka), drożdże (30 g), cukier (1 łyżeczka), ciepła woda (50 ml)
- ciasto: ciepła woda (1 szklanka - 250 ml), mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 (400 g), mąka pszenna chlebowa typ 750 (100 g), olej rzepakowy (2-3 łyżki), jajko (2 sztuki), sól (1 duża łyżka), nasiona słonecznika, czarnuszki, siemienia i pestki słonecznika (łącznie 5-6 łyżek)
- białko jaja do posmarowania + nasiona do posypania bułek
Przygotowanie:
- Drożdże roztrzyj w miseczce z cukrem. Następnie dodaj ciepłą wodę i mąkę. Wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
- W misce wymieszaj wszystkie składnki na ciasto. Dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj wody lub mąki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj chwilę, aby je odgazować. Podziel je na 10 równych części i uformuj kuleczki zakładając ciasto do środka (dzięki temu bułeczki nie będa pękać na bokach).
- Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Po tym czasie natnij delikatnie bułki, posmaruj je rozbełtanym białkiem i posyp nasionami.
- Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem).
Wskazówki:
- do przygotowania tych bułeczek można użyć także mąki graham, jednak należy pamietać, że będzimy potrzebować większej ilości wody do przygotowania bułek,
- bułeczki można posypać także otrębami bądź płatkami owsianymi,
- do ciasta można dodać pokrojone oliwki, suszone pomidory oraz ulubione przyprawy,
- bułeczki można piec także w piekarniku bez termoobiegu wtedy piekarnik nalezy rozgrzać do 190-200 stopni Celcjusza,
- należy obserwować bułeczki w czasie pieczenia, gdy nasz piekarnik nie piecze równo, należy blaszkę z bułkami w połowie pieczenia zaminić stronami.
Jeśli wypróbujecie naszego przepisu koniecznie podzielcie się z nami Waszymi opiniami i zdjęciami :)
Smacznego!