image/svg+xml

Przepis na drożdżowe ślimaczki z dżemem

01-05-2024 09:13

Jeśli masz to szczęście i posiadasz w domu jeden z aktualnie najbardziej deficytowych produktów czyli drożdże, to musisz koniecznie wypróbować drożdżowych ślimaczków z naszego przepisu :)

Przepis na drożdżowe ślimaczki z dżemem
Do przygotowania drożdżowych ślimaczków będziesz potrzebować:
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 lub 2000
- 25 g świeżych drożdży
- 180 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 jajko
- 70 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki ksylitolu
- około 90 g dowolnego dżemu (my użyliśmy dżemu wiśniowego i dżemu z pomarańczy)
Do przygotowania kruszonki bedziesz potrzebować:
- 20 g masła
- 3 łyżki ksylitolu
- 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski pokrój masło, dodaj ksylitol i mąkę. Szybko zagnieć i pokrusz. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.
2. Przygotuj rozczyn. Do miseczki wsyp łyżkę cukru i wkrusz drożdze, następnie rozetrzyj je tak, aby stały się płynne. Dodaj 50 ml ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj, przykryj świereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 minut).
3. Do miski przesiej pozostałą część mąki, dodaj olej, jajko oraz pozostałą część mleka. Cukier i ksylitol rozetrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku, aby uzyskać cukier puder. Dodaj do mąki.
4. Do miski z mąką i pozostałymi skłądnikami dodaj wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto powinno odklejać się od ręki. Uformowaną kulę przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
5. Po godzinie ciasto należy po raz kolejny wyrobić, aby je odgazować. Następnie rozwałkuj je tak, aby uzyskać kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmaruj cienko dżemem i zwiń wzdłuż dłuższego boku.
6. Zwinięte ciasto podziel na około 16 części.
7. Gotowe bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
8. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 stopniach bez termoobiegu.
Gotowe!
Życzymy smacznego :)


Rejestracja telefoniczna w godz. 9.00-18.00 pod numerem:

+48 727 - 932 - 978

Skontaktuj się!

Z chęcią odpowiemy na Twoje wszystkie pytania!