image/svg+xml

Przepis na zupę z czerwoną soczewicą

03-12-2024 05:13

Kolejny dzień pod hasłem #zostańwdomu a Ty nie masz pomysłu na obiad? Przybywamy z przepisem, który pobudza kreatywność w kuchni, dzięki czemu nie trzeba wychodzić z domu po brakujące składniki :)

Przepis na zupę z czerwoną soczewicą
Kiedy nie masz pomysłu na obiad, a wyjścia do sklepu trzeba ograniczyć do minimum warto poeksperymentować w kuchni i wykorzystać produkty, które już mamy.
Mamy nadzieję, że nasz przepis zainspiruje Cię do tworzenia nowych potraw i stosowania zasad zero waste :)
✅ Na przygotowanie 4 porcji zupy będziesz potrzebować:
- cebula - 1 sztuka,
- mała cukinia - 1 sztuka (około 300 g),
- marchew - 1 sztuka,
- papryka - 1 sztuka,
- czosnek - 1-2 ząbki,
- pomidory z puszki - 1 opakowanie lub koncentrat pomidorowy,
- pomidory suszone - 4 sztuki,
- soczewica czerwona - 4 łyżki --> można zastąpić ją ciecierzycą lub fasolą
- ziarna sorgo - 50 g --> możesz zastąpić kaszą gryczaną, komosą ryżową lub innym rodzajem kaszy
- liście kalarepy, jarmuż lub szpinak,
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
- przyprawy: curry, sos sojowy, sól, pieprz, cukier, oregano/zioła prowansalskie/bazylia, lubyczyk, ziele angielskie, liść laurowy.
Jeśli nie posiadasz świeżych warzyw możesz użyć dowolnej mieszanki mrożonych warzyw.
✅ Przygotowanie:
1. Warzywa dokładnie umyj. 2. Paprykę, marchew i cukinię pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. 3. Do rondelka wlej około 1 litr wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk oraz rozgnieciony czosnek. 4. Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, paprykę, marchew i cukinię. Do podsmażonych warzyw dodaj przyprawę curry i wymieszaj. Tak przygotowane warzywa dodaj do wywaru. Gotuj około 15 minut. 5. Do gotującej się zupy dodaj ziarna sorgo i czerwoną soczewicę. Zamieszaj i gotuj około 15 minut. Dodaj sos sojowy, roztarte oregano oraz suszone pomidory. Gotuj około 5 minut. 6. Do gotującej się zupy dodaj puszkę pomidorów. Zamieszaj, dodaj sól, pieprz oraz odrobinę cukru. 7. Na sam koniec do zupy można dodać pokrojone liście kalarepy, liście szpinaku lub jarmużu.
I gotowe. Prawda, że proste?


Rejestracja telefoniczna w godz. 9.00-18.00 pod numerem:

+48 727 - 932 - 978

Skontaktuj się!

Z chęcią odpowiemy na Twoje wszystkie pytania!