Dietetyczny tip #1 - Jak przechowywać rzodkiewkę?
21-11-2024 10:19
Masz już dość zwiędniętej rzodkiewki? Chcesz cieszyć się jej chrupkością dłużej niż jeden dzień? Mamy na to świetny sposób - sprawdź sam i się przekonaj :)
Rzodkiewka
Warzywo, które jako jedno z pierwszych pojawia się na osiedlowych bazarkach zwiastując wiosnę. Piękne różowo-białe kuleczki o lekko ostrym smaku i chrupiącej strukturze. Niskokaloryczna przekąska, która stanowi skarbnicę związków odżywczych korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
Rzodkiewka - wartości odżywcze
Te niepozorne, małe różowe kuleczki zawierają w swoim składzie wiele drogocennych dla naszego zdrowia związków odżywczych. W rzodkiewkach znajdziemy m.in.:
- duże ilości potasu (233 mg / 100 g prod.) - dlatego powinny po nie sięgać osoby zmagające się nadciśnieniem,
- wapń,
- żelazo,
- witaminę C,
- witaminę A,
- kwas foliowy.
Dodatkowo warzywo to zawiera substancje przeciwutleniające, które pomagają nam walczyć ze szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Rzodkiewka a odchudzanie
Wszyscy doskonale wiemy, że nadmierna masa ciała (nadwaga, otyłość) negatywnie wpływa na nasze zdrowie przyczyniając się do wystąpienia wielu chorób w tym cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego czy niektórych chorób nowotworowych. Dlatego tak ważne jest dbanie nie tylko o aktywność fizyczną, ale także o utrzymanie prawidłowej masy ciała poprzez wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Więcej o otyłośći, jej skutach i sposobach zapobiegania przeczytasz tutaj.
Zadajesz sobie pytanie:
- Czy rzodkiewki są magicznym sposobem na zrzucenie nadmiernej masy ciała?
- Czy dzięki nim uporam się z nadwagą?
- Czy jedzenie rzodkiewek pomaga spalać tkankę tłuszczową?
Odpowiedź na te pytania brzmi niestety nie. I muszę Cię zmartwić nie ma żadnego produktu spożywczego, ani tabletki, która w jakiś magiczny sposób sprawi, że nadmierna masa ciała zniknie od tak. W celu redukcji masy ciała należy wprowadzić dostosowaną do Twojego stanu zdrowia aktywność fizyczną oraz dietę o ujemnym bilansie energetycznym czyli prosto mówiąc dietę redukcjną nazywaną też dietą odchudzającą. Przy czym należy pamiętać, że dieta odchudzająca powinna pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i składniki mineralne, aby nie doprowadzić do wystąpienia niedoborów. Jeśli nie jesteś pewien czy odżywiasz się prawidłowo lub potrzebujesz pomocy w doborze odpowiedniej diety skontaktuj się z nami.
Ale mam dla Ciebie też dobrą wiadomość :)
Rzodkiewki świetnie sprawdzą sie jako zdrowa przekąska (zarówno w diecie osób odchudzających się, jak i osób chcących utrzymać aktualną masę ciałą), która idealnie uzupełni Twój jadłospis. Dzięki swojej bardzo niskiej kaloryczności (100 g rzodkiewek czyli około 1 pęczek ma zaledwie 16 kcal) rzodkiewki mogą zastąpić wysokokaloryczne przekąski tj. chipsy czy słone paluszki. Ponadto, wysoka zawartość błonnika sprawi, że po takiej fit przekąsce będziesz dłużej syty, dzięki czemu nie będziesz podjadać między posiłkami i szybciej osiągniesz swój wymarzony cel.
Jak przechowywać rzodkiewkę?
Chrupkość, to chyba najważniejsza cecha rzodkiewki.
Przypomnij sobie jak przynosisz do domu piękny, różowy pęczek rzodkiewek, kilka zjadasz od razu bo nie możesz się powstrzymać, a resztę wkładasz do lodówki mając nadzieję, że następnego dnia będą tak samo świeże i pyszne. Niestety, kolejnego dnia czeka Cię rozczarowanie, gdyż rzodkiewki lekko zwiędły i już nie są tak soczyste i chrupiące jak wczoraj :/ Wtedy zadajesz sobie pytanie Czy da się coś z tym zrobić? Czy istnieje jakiś specjalny sposób na przechowywanie rzodkiewek?
Otóż, jest magiczny sposób, który pozwoli Ci cieszyć się wspaniałym smakiem i chrupkością rzodkiewki nawet do 7 dni po jej zakupie (ale gwarantuję Ci, że zjesz ją dużo wcześniej) :) brzmi niemożliwie? przekonaj się sam 👍
Od czego zacząć?
- kup nie jeden, a najlepiej dwa lub trzy ładne pęczki rzodkiewki, gdy sprzedawca zapyta się czy oberwać listki? niech Cię ręka boska broni przed zgodzeniem się na to marnowanie żywności. Tak, zgadza się, listki rzodkiewki można jeść. I powiem Ci więcej są bardzo smaczne :) Co z nich zrobić dowiesz się kilka punktów niżej, a gdybyś chciał dowiedzieć się jak nie marnować żywności i żyć zero waste kliknij tutaj
- oddziel rzodkiewki od natki i dokładnie je umyj w zimnej wodzie. Następnie rzodkiewki przełóż do miseczki lub słoika, a listki osusz i przełóż do pojemnika na żywność - tak jak na zdjęciu poniżej.
- do miski lub słoika z rzodkiewkami wlej na dno trochę zimnej wody (zobacz na zdjęciu ile wody wlałam ja). Tak przygotowane rzodkiewki przechowuj w lodówce, a będą cały czas chrupiące i świeże.
- pamiętaj, aby codziennie zmieniać wodę,
- nie zalewaj całych rzodkiewek wodą bo bardzo napęcznieją, zaczną pękać i powoli będą tracić swój smak (zaufaj! Sprawdziłam to w praktyce)
- CHRUP NA ZDROWIE
- zostały nam umyte i osuszone liście rzodkiewek. Przechowuj je w lodówce w zamkniętym pudełku.
- Co z nimi zrobić?
- dodaj do sałatki
- zrób z nich pyszne pesto - przepis znajdziesz niebawem na naszym blogu